Ρινοπλαστική – Πλαστική μύτης

Ρινοπλαστική-Πλαστική-μύτηςΗ μύτη αποτελεί σημαντικό μέρος του προσώπου του ανθρώπου και ανάλογα με το σχήμα της καθορίζει την εμφάνισή του. Είναι κοινά αποδεκτό ότι μια δυσανάλογη μύτη μπορεί να συμβάλει στην άσχημη εξωτερική εμφάνιση του προσώπου καθώς δεν τηρούνται αρμονικά οι αναλογίες του. Η πλαστική χειρουργική βοηθά στη βελτίωση του σχήματος της μύτης μέσω της ρινοπλαστικής επέμβασης η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Η πλαστική μύτης είναι μια αισθητική και συνάμα λειτουργική επέμβαση και βοηθά στη βελτίωση εμφάνισης της μύτης καθώς και στη σωστή αναπνευστική λειτουργία. Στόχος λοιπόν της επέμβασης της μύτης είναι το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και η σωστή λειτουργία της ως όργανο του σώματος μας.

Ηλικιακές ομάδες:

Κατάλληλη ηλικία για την πραγματοποίηση μιας ρινοπλαστικής επέμβασης είναι για τα κορίτσια τα 16 χρόνια και μετά και για τα αγόρια τα 18 χρόνια και μετά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι καλό, μια τέτοια επέμβαση να γίνεται σε μικρή ηλικία ώστε να αναδιαμορφώνονται ευκολότερα οι χόνδροι της μύτης και τα ρινικά οστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν πρέπει να προβούν σε ρινοπλαστική επέμβαση εφόσον υπάρχουν πλέον σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι επεμβάσεων.

Νάρκωση

Συνήθως η ρινοπλαστική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία αλλά και τοπική. Τέτοιου είδους επεμβάσεις γίνονται σε καταλλήλως εξοπλισμένες κλινικές με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα ώστε να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος του/της ασθενούς.

Κατηγορίες Ρινοπάστικής

  • Minor rhinoplasty

Πρόκειται για τη λεγόμενη ατραυματική ρινοπλαστική κατά την οποία αλλάζει ο χόνδρος της μύτης και αναμορφώνεται το σχήμα της.

  • Major rhinoplasty

Πρόκειται για την κλασσική ρινοπλαστική επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας επηρεάζονται και τα ρινικά οστά με αποτέλεσμα την βελτιωμένη διαμόρφωση του σκελετού της μύτης.

Διαδικασία

Η πλαστική μύτης είναι μια επέμβαση που απαιτεί λεπτομερείς ιατρικές μεθόδους. Πρόκειται για πολυσύνθετη επέμβαση η οποία πραγματοποιείται στο εσωτερικό των ρουθουνιών της μύτης ώστε να μην φαίνονται τα σημάδια της επέμβασης (κλειστή ρινοπλαστική). Η επέμβαση μπορεί να έχει διάρκεια από 45 λεπτά μέχρι 1,5 ώρες και η πλήρης αποκατάσταση του/της ασθενούς επέρχεται μετά από 10 περίπου ημέρες. Στην εγχείρηση αφαιρούνται ή προστίθενται κομμάτια οστών και χόνδρων τα οποία δημιουργούν το νέο αρμονικό ρινικό σχήμα. Κατόπιν γίνεται η επιδιόρθωση του διαφράγματος το οποίο καθορίζει και το μέγεθος της μύτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το δέρμα ενσωματώνεται χωρίς επιπλοκές και σπάνια χρειάζονται μικρές ρινικές τομές οι οποίες πραγματοποιούνται με πολύ λεπτά ράμματα. Τέλος τοποθετούνται ταμπόν μέσα στα ρουθούνια και είναι απαραίτητο η μύτη να στερεωθεί με νάρθηκα (γύψο). Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και η τεχνική του laser κατά την οποία πετυχαίνουμε ταχύτατη ανάρρωση χωρίς αιμορραγία.

Η περίοδος μετά την εγχείρηση

Ο/η ασθενής μετά την εγχείρηση ίσως χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για μια μέρα ή ανάλογα με το πώς αισθάνεται μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μετά από μερικές ώρες. Θα πρέπει να φοράει τον ειδικό νάρθηκα για μια εβδομάδα περίπου και τα ράμματα θα πρέπει να κοπούν μετά από 20 ημέρες. Ο/η ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον πλαστικό χειρουργό του/της κατά τη διάρκεια ενός χρόνου μετά την εγχείρηση.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.