Διόρθωση όρασης με laser

Διόρθωση-όρασης-με-laser

Η διόρθωση της όρασης με laser ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους ασθενείς εφόσον τα μάτια θεωρούνται ως τα πολυτιμότερα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου τα οποία του εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Το πόσο καθαρά βλέπει κάθε άνθρωπος εξαρτάται από το πώς προσλαμβάνει το μάτι του τα ερεθίσματα από τον αμφιβλητροειδή δηλαδή το βυθό του ματιού. Οι ακτίνες φωτός και τα οπτικά ερεθίσματα στρέφονται από τον κερατοειδή και το φακό στον αμφιβληστροειδή. Όταν το σημείο εστίασης παρεκλίνει μπροστά ή πίσω από το αμφιβλητροειδή τότε παρουσιάζονται οι λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες δηλαδή τα προβλήματα όρασης.

Ο κερατοειδής του ματιού είναι διάφανος και καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμό. Πρόκειται για έναν δυνατό φακό πάνωlaser στον οποίο πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, δηλαδή της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας. Η τεχνολογία laser έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κερατοειδή με μια εξειδικευμένη μέθοδο χωρίς να προκαλέσει ανωμαλία στο μάτι και με μόνιμα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν η διόρθωση της όρασης με τεχνολογία laser συνεπάγεται στην αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας τη δύναμή του ώστε να φτάσει σε φυσιολογικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς θεραπεύονται εφόσον γίνονται ικανοί να βλέπουν σωστά μακριά ή κοντά χωρίς να χρειαστούν να φορέσουν γυαλιά ή φακούς επαφής. Συγκεκριμένα:

Στη διαθλαστική ανωμαλία της μυωπίας υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή επειδή ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος. Έτσι το φως από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και τα αντικείμενα φαίνονται θολά.

Στην υπερμετρωπία παρατηρείται επίπεδος κερατοειδής και μικρότερος οφθαλμός. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή απόσταση μεταξύ του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς. Έτσι λοιπόν τα κοντινά αντικείμενα που εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή φαίνονται θολά.

Τέλος στον αστιγματισμό παρατηρείται ένας κερατοειδής ο οποίος δεν έχει σωστό στρογγυλό σχήμα αλλά ελλειψοειδές και έτσι τα αντικείμενα που βρίσκονται είτε κοντά είτε μακριά, παραμορφώνονται.

Στις παραπάνω ανωμαλίες επεμβαίνουν οι σύγχρονες μέθοδοι διόρθωσης της όρασης με laser, οι οποίες επεμβαίνουν διορθωτικά στο σχήμα του κερατοειδούς και χαρίζοντας σωστή όραση στους ασθενείς. Μια γνωστή τεχνική laser είναι αυτή που ονομάζεται Lasik και χρησιμοποιείται ευρέως από το 1991 με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Στη συνέχεια (μετά το 2004) η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε στο Intra-Lasik το οποίο προσφέρει εξίσου ασφαλή αποτελέσματα με πιο ανώδυνο τρόπο.

Στις μέρες μας εφαρμόζονται πολλές επεμβάσεις ματιών με laser για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Από τις τελευταίες δεκαετίες που εφαρμόζονται οι τεχνικές laser λίγα έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τις μεθόδους και το τελικό τους αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ένας τέλεια διαμορφωμένος κερατοειδής που χαρίζει τέλεια όραση στους ασθενείς με την σωστή εστίασή του πάνω στον αμφιβληστροειδή.
Πηγη:eyes-sυrgery.gr