Αντιμετώπιση πιτυρίδας

Η πιτυρίδα αποτελεί το πιο ευρέως διαδεδομένο  πρόβλημα του τριχωτού της κεφαλής στην Ευρώπη, με περίπου το 50% των ανθρώπων να υποφέρουν από αυτό. Η αποβολή νεκρών κυττάρων από το δέρμα είναι μια φυσιολογική διαδικασία, και το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής δεν διαφέρει σε αυτό. Κάθε μήνα, χοντρικά, το δέρμα αντικαθιστάτε από καινούριο και τα νεκρά κύτταρα από το παλιό δέρμα δημιουργούν την πιτυρίδα. Όλοι έχουν νεκρά κύτταρα λοιπόν, αλλά είναι τόσο λίγα σε αριθμό, που δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν αυτά τα κύτταρα για κάποιο λόγο συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς και με τη μορφή λευκών νιφάδων.

Τι αυξάνει λοιπόν τα νεκρά κύτταρα;

Ακόμα υπάρχουν διαμάχες και διαξιφισμοί στους επιστημονικούς κύκλους για τις ακριβείς αιτίες. Όλες όμως οι απόψεις συμφωνούν σε κάποιους καθοριστικούς παράγοντες, όπως την ψυχολογία του ατόμου, την φυσική κατάσταση και τον καιρό. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι το χειμώνα στους περισσότερους ανθρώπους παρατηρείτε αύξηση της πιτυρίδας. Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει και παρατηρήσει ότι η πιτυρίδα αυξάνεται όταν αυξηθεί ένα συστατικό στο τριχωτό της κεφαλής, που φυσικά βρίσκεται εκεί, το Pityrosporum Ovale, το οποίο σε κανονικά επίπεδα βρίσκεται στο 46%, ενώ πιτυρίδα εμφανίζεται όταν φτάσει το 74%.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την πιτυρίδα;

Υπάρχουν ένα σωρό αντίπιτυριδικά  προϊόντα στην αγορά, οπότε η πιτυρίδα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε το κατάλληλο για εσάς σκεύασμα. Η διαχείριση του άγχους και ο σωστός  τρόπος ζωής συμβάλει πολύ σημαντικά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Αν έχετε ένα μέτριο πρόβλημα πιτυρίδας μπορείτε να λούζεστε συχνά με αντιπιτυριδικά σαμπουάν και θα δείτε αποτέλεσμα, σε πιο δύσκολες περιπτώσει οπού οι νιφάδες επιμένουν τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν. Προσέξτε να μην μπερδέψετε τα υπολείμματα απο gel και προιόντα styling με την πιτυρίδα.

Φυσικές θεραπείες για την πιτυρίδα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελεγχθεί η πιτυρίδα είναι να εφαρμοστεί ένα μίγμα ξιδιού και νερού στο δέρμα της κεφαλής. Το μείγμα αποτελείτε από 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι και 6 κουταλάκια του γλυκού νερό. Απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής πριν πάτε για ύπνο και διατηρήστε το όλη τη νύχτα τυλίγοντας μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι σας. Ξεπλύνετε το κεφάλι σας με το μείγμα ξιδιού πάλι το πρωί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές την εβδομάδα.

Επίσης, δοκιμάστε το ακόλουθο μείγμα, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι. Κάντε μασάζ αυτό το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Άλλες φυσικές θεραπείες για να κρατήσουν την πιτυρίδα υπό έλεγχο

Βράστε μείγμα 4-5 φύλλων ξηρού θυμαριού  σε 2 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει, κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και το αφήστε το για μισή ώρα. Λούστε τα μαλλιά σας κανονικά μετά.

Πλύνετε τα μαλλιά σας με ζεστό ξύδι μήλου (μηλίτη). Αφήστε το για 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Κάνετε το τακτικά για να σταματήσει η επιστροφή της πιτυρίδας.

Ανακατέψτε λίγο ελαιόλαδο και αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.